Zelišča in zelenjavni vrt

Zelišča so bila v preteklosti, zaradi formalno urjenih meščanskih vrtov izrinjena na obrobje vrta. Ali pa so bila kot dišavnice umeščene na točno določeno mesto. Že v prteteklosti so se zavedali, njihovih pozitivnih učinkov za lajšanje zdravstvenih težav. Dandanes so nepogrešljiva predvsem v kulinariki in kozmetiki. V vrtu so velik pomočnik pri pridelavi zelenjave. Zakaj? S svojimi eteričnimi olji, ki jih vsebujejo in izločajo, pripomorejo k odganjanju škodljivcev, preprečevanju razvoja bolezni in izboljševanju okusa nekaterih vrst zelenjave.

Mešani posevki na vrtu


S svojimi atraktivnimi cvetovi, bodo nekatera zelišča deležne številnih radovednih pogledov. Spet druge se bodo svojo pozornost iskale z oddajanjem prijetnih vonjev. Med zelenjavo bodo s svojo barvo in obliko popestrile videz zelenjavnih gredic. Skoraj vse pa lahko uporabimo v prehrani kot začimbo ali zelišče. V času rasti uporabljamo sveže, za zimo pa jih lahko shranimo v različnih oblikah.
Kadar sadimo zelenjavo v kombinaciji z zelišči govorimo o mešanih posevkih, ki imajo na vrt pozitivne učinke. Ob tem nastanejo kombinacije različnih rastlinskih vrst, pri čemer ene cvetijo, ene so visoke, druge nizke, kar zmede škodljivca in v tej ”zmedi” težje najde vir hrane.

Ekološko balkonsko korito mešanega posevka

Če boste med gredice zelenjave tako na primer posadili ognjič in kapucinke, se boste obvarovali uši. Hkrati pa bodo rastline s svojimi sijočimi cvetovi dodale poživljajočo barvno noto v vrtu. Z zasaditvijo poprove mete si zagotovite čaj, lahko za vsakodnevni napitek ali pa kot zdravilo ob bolečinah v želodcu, krčem, napenjanju. Hkrati pa v okolici odganja bolhače, mravlje, uši, kapusovo muho,… Žajbelj prav tako lahko uporabite za zdravilne namene, ali pa kot okrasno rastlino v vrtu, ki ob enem odganja plesni in škodljivce iz okolice. Rabarbara, ki jo večinoma uporabljamo za izdelavo sokov in marmelad, v okolici svojega rastišča odganja gosenice, čebulno, korenjevo, porovo muho in deluje kot splošni insekticid. Če boste med vrtnine zasadili šetraj boste zmanjšali napad uši. Sveže ali posušene liste pa lahko uporabite v kuhinji. Zavedati pa se je potrebno, da imajo nekatera zelišča tudi negativen učinek. Tako na primer ni priporočljivo v mešane posevke vključiti pelina. Kajti iz korenin izloča snovi, ki zavirajo rast drugih rastlin.

Mešani zelenjavni posevki


Zelišča v vrtu niso zgolj zdravilne rastline in dišavnice, imajo širok spekter uporabe, zato je o tem vredno pridobiti dodatno znanje. V našem življenju imajo zagotovo večlisten pomen, zato si je zanje vredno vzeti nekaj časa in spoznati njihovo dodatno moč in uporabo. Mi smo vam jih predstavili le ščepec. Vrst in sort pa je še veliko, toliko je tudi načinov njihove uporab. Nekatere je mogoče kupiti tudi v naši spletni trgovina Flanca.si ali neposredno na vrtnariji v Vogljah pri Šenčurju. Obiščite nas z veseljem vam bomo svetovali.

Prihodnjič pa več o tem kje vse lahko gojimo zelišča.

Do takrat pa prijazen vrtnarski pozdrav.

Ekipa Flanca