jagode gojenje v glineniposodi

Enostavno gojenje jagod v posodah

Okus sveže odtrgane jagode je neprecenljiv. Prav tako ponos, da si sam vzgojil sladek, sočen sadež s polno aromo na domači okenski polici, terasi ali balkonu. Jagode lahko, zaradi kompaktne rasti gojimo tudi v posodah, koritih, loncih,… Včasih to predstavlja celo prednosti v primerjavi z gojenjem na vrtni gredi. O tem več v nadaljevanju.

Gojenje v lončkih

Pri izbiri posode za gojenje moramo biti pozorni, da izberemo posodo s čim več luknjami saj to pomeni boljšo drenažo oziroma boljše odtekanje vode. Primerne pa so tudi posode za sajenje v več različnih nivojih, kar pričara razgibanost v samem okolju. Za izdelavo rastišča za jagode lahko uporabite tudi stare, odvečne palete ali lonce. V zasaditvah jih kombinirajte z ostalimi uporabnimi rastlinami (zelišča, plodovke,…). Načinov kako posaditi jagode je nešteto. Izberite tistega, ki je za vas najboljši in si pričarajte prijetno okolico bivanja. Z malo domišljije pa si lahko izdelate čisto svoj prostor, kjer jih boste gojili. Pozorni morate biti le na to, da bodo vaše zasaditve postavljene na sončne lege.

Slastna marmelada iz domačih jagod

Pomembna je tudi izbira kakovostnega substrata , ki naj bo dobro odceden. Ob sajenju mu je priporočljivo primešati tudi organsko gnojilo. Gnojilo jagodam, ki jih gojimo v posodah skozi leto dodajamo nekoliko pogosteje, saj se s pogostejšim zalivanjem gnojilo hitreje raztopi. V času rasti ga dodamo nekje na tri tedne.

Ko imamo izbrane posode, lonce, korita,.. napolnjene s substratom, izberemo še sadike jagod. V naši spletni trgovini Flanca.si, lahko preverite pestro ponudbo sort. Nakup opravite, kar iz domačega naslonjača, naročene sadike pa vam dostavimo na dom. Izbirate lahko med visečimi jagodami sorte ‘Elan‘. Te lahko uporabite v visečih posodah ali na robu višjih posod. Njihovo sredino zasaditve popestrite z rdeče, roza cvetočimi sortami jagod, kot so ‘Ariba Red‘, ‘Summer Breeze Rose‘ ali ‘Toscana‘. Omenjene sorte lahko uporabite tudi za nekoliko drugačno zasaditev okenske police na sončni strani hiše. Enostavno jih lahko uporabite v kombinaciji z zelišči ali okrasnimi rastlinami. Kombinacij in možnosti je veliko, bodite drzni, ter si oblikujte uporabno in atraktivno zasaditev hkrati.

Naročene sadike boste v dnevu ali dveh že lahko sadili v posode. Pri sajenju moramo paziti, da imajo rastline med seboj nekje 15 do 20 centimetrov prostora, ter da jih ne sadimo pregloboko. Vedno je potrebno upoštevati, da je koreninski vrat sadike nad substratom, ter da opravimo dober stik med substratom in sadiko. Tako se bo sadika lepše in hitreje ukoreninila. Seveda pri presajanju ne pozabimo na že prej omenjeno dodajanje gnojila in zalivanje po končanem sajenju.

Gojnje v koritu

Skozi sezono skrbimo za redno zalivanje. Jagode v posodah so bolj zavarovane pred škodljivci kot so polži voluharji,… Lažje jih prestavite na drugo lokacijo, če jim morebiti obstoječe mesto ne bi ustrezalo. Ob neugodnih vremenskih razmerah jih lažje prestavite v zavarovan prostor. Ob hudi zimi jih lahko enostavno prezimite v svetli kleti ali garaži. Ob naštetem ugotovimo, da so tudi številne prednosti gojenja jagod v posodah.

Pri gojenju jagod v posodah moramo biti pozorni, da tudi v jesenskem in zimskem času poskrbimo za primerno vlago v zemlji. Zalijemo jih le takrat, ko opazimo, da je substrat suh. Jeseni jagodam odstranimo suhe in poškodovane liste. Po potrebi v korita, posode,… dodamo nekaj zemlje. Tako so pripravljene, na prezimitev. Spomladi, ko se začne nova sezona pa jagode ponovno pognojimo, da dobijo energijo za novo rast in formiranje sočnih plodov.

Poizkusite zasaditi kakšno korito z jagodami. Zadovoljstvo bo neizmerno. Se beremo kmalu, takrat pa več o zeliščih, ki jih prav tako lahko gojite na svojem balkonu, okenski polici ali terasi čim bližje kuhinji.

Lep vrtnarski pozdrav ekipa FLANCA!