zacetek sajenja

Začetek sajenja na vrt

Narave ne moremo nikoli prehiteti. Tudi pri veliki spomladanski želji po prvih vrtnih opravilih ne. Čeprav se nam zdi, da so prvi spomladanski dnevi kot nalašč za začetek vrtnarske sezone, se je potrebno zavedati, da se zemlja v vrtu ogreva veliko počasneje, kot ozračje. S prezgodnjim sajenjem lahko tako naredimo več škode kot koristi.

Sadike, ki jih boste sadili v prehladno zemljo bodo potrebovale več energije za premagovanje nizkih temperatur, zmanjkalo pa jim bo energije za boj proti škodljivcem in boleznim. Od temperature zemlje je odvisno tudi sprejemanje hranil. Fosfor, ki ga rastlina potrebuje v začetku za rast in razvoj korenin, številne rastline začnejo sprejemati, ko so tla ogreta nad 10°C.

Prve sadike solat

V začetnih mesecih leta lahko v tople grede in rastlinjake že sadimo prve sadike solat. Za prve spomladanske setve pa je priporočljivo počakati da temperature tal naraste (tudi čez noč) na okoli 5°C.

Prve sadike solate na vrtu lahko kombiniramo tudi s sajenjem rukole in redkvice. Ob zgodnjem sajenju je sadike priporočljivo prekriti z vrtno kopreno. Tako zagotovimo ugodnejše razmere za rast rastlin. Poleg tega pa rastline tudi nekoliko zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi, ki so v spomladanskem času pogosto še prisotni.

V zgodnjem spomladanskem času, ko tla še niso popolnoma ogreta se lahko odločite tudi za saditev graha in boba, katerima za rast ustrezajo nekoliko hladnejša tla. Z zgodnim sajenjem si boste zagotovili hitrejši pridelek.

Kapusnice lahko sadimo že v zgodnji spomladi

Ob primernem vremenu lahko v mesecu marcu in aprilu že pričnemo s sajenjem prvih sadik kapusnic na prosto. Brokoli, kolerabico, cvetačo poleti težko pridelamo, spomladi pa bodo zelo lepo uspeli, saj ne potrebujejo toplote. Tudi sadike pora in peteršilja se nad nizkimi spomladanskimi temperaturami ne bodo preveč pritoževale. Peteršilj lahko kupimo kot sadiko in ga presadimo na vrt takoj, ko zemlja odmrzne. Manj znano je gojenje čebule iz sadik. Tudi te lahko zgodaj presadimo na prosto. Blitva je še ena izmet vrtnin, ki jo lahko presadimo v nekoliko hladnejšo zemljo.

Plodovke sadimo ko se tla in ozračje primerno ogrejejo


V nadaljevanju sezone že lahko posadimo tudi ostale skupine zelenjadnic. V lepi in topli pomladi lahko v mesecu aprilu začnemo s sajenjem plodovk, v zavarovane prostore. Na prosto pa jih sadimo šele ko se temperatura tal in ozračja zunaj primerno ogreje. Ponavadi je to okoli 15. maja. Ob prezgodnji saditvi te skupine zelenjadnic na prosto, nam bodo sadike počasneje rastle ali pa bodo zaradi neugodnih pogojev propadle.

Lahko pa se odločite za nekoliko drugačno zasaditev loncev in korit in vanje posadite različne skupine plodovk. Ob neugodnih razmerah pa jih lažje zaščitite pred njimi tako, da korita ali lonec prestavite v notranje prostore. Tako boste lahko do prvih paprik, paradižnika ali ostalih plodovk prišli pred klasičnimi vrtičkarji.

Preverite pester izbor v naši spletni trgovini in nakup opravite kar iz domačega naslonjača.