cebele

Poskrbimo za čebele na domačem vrtu

Če se ne bomo zavedali osnovnega poslanstva, ki ga opravlja čebela bomo lahko ostali brez cvetic, sadja in zelenjave na našem vrtu. Ta žuželka z opraševanjem poskrbi, da se razvijejo cvetice, sadje in zelenjava. Zato moramo mi poskrbeti za ohranjanje okolja. Vsak posameznik lahko vsaj malo prispeva k ohranjanju čebel, ne glede na to ali živi v stolpnici, na obrobju mest, na vasi,… Če imamo doma vrt lahko s premišljeno zasaditvijo poskrbimo za lep izgled vrta in prisotnost čebel v naši okolici. Lahko pa z medovitimi rastlinami zasadimo korito na okenski polici v stolpnici. Vsaka majhna površina namreč predstavlja mozaik habitata, ki je na voljo čebelam.


Dejstvo je, da čebele hodijo na naš vrt zaradi dveh stvari. Zaradi nabiranja nektarja, ki je bogat s sladkorji in je bogat vir energije za čebele in zaradi nabiranja cvetnega prahu, ki jim zagotavlja uravnoteženo prehrano beljakovin in maščob. Vendar pa vse rastline ne vsebujejo enake količine teh dveh sestavin v svojih cvetovih. Rastline, ki jih imenujemo medovite imajo nedvomno več medičine oz. nektarja in cvetnega prahu, zato so za čebeljo pašo bolj zaželene. Pri izberi rastlin nam lahko pomaga tudi dejstvo, da izbira večjega barvnega spektra cvetov pripomore, k boljšemu privabljanju čebel v naše vrtove. Čebele imajo zelo dober barvni pogled, še posebej dobro vidijo barve vijolično, modro, belo in rumeno. Po možnosti rastline združimo v skupine, po več cvetov skupaj, kar bo pripomoglo k daljši paši. Čebele bodo tako lahko letale od cveta na cvet. Pozorni smo lahko tudi na to, da imajo cvetovi različno obliko.

Paša čebel na sivki


Ste kdaj ob saditvi paradižnika, paprike, bučk,… pomislili, da bo zrastla le zelena gmota brez lepih rdeče, rumeno, oranžno obarvanih plodov. Zavedati se moramo, da imajo opraševalci, med njimi so zagotovo najkoristnejše čebele, eno glavnih zahval, da lahko iz našega vrta prinesemo zelenjavo. Zato je pošteno, da poskrbimo za njih tudi takrat, ko jih ne potrebujemo kot opraševalca.

Če si želimo narediti nekaj dobrega za okolje in čebele, hkrati pa zasaditi vrt v lepi formi ne bomo zgrešili če v vrt zasadimo nekaj začimb in dišavnic. Med priporočenimi rastlinami, ki naj bi v vaš vrt privabile večje število čebel so tudi: jesenske astre, zaradi kasnejšega cvetenja pomagajo čebelam pridobiti energijo pred zimo, sorte bazilike, ki formirajo velike cvetove, ribez, sivka katere cvetovi so bogati z nektarjem, origano, ameriški slamnik, žajbelj, sedum, cinija,… Ob želji, da želite naštete rastline zasaditi v svoj vrt, jih lahko poiščete na naši vrtnariji ali v naši spletni trgovini Flanca.si.
Poskrbeti moramo, da na vrt posadimo rastline, ki bodo cvetele celotno sezono od pomladi do jeseni. Tako bomo lahko čebelam omogočili kvalitetno paš skozi celotno leto. Sami pa bomo lahko celotno leto poslušali njihovo nežno brenčanje.


Če imate čas in voljo pa lahko na vrt postavite še hotel za žuželke, ki ga izdelate sami. Sicer ga v večini primerov pripravimo za divje čebele in čmrlje, ki ne živijo v kolonijah. Hkrati pa se vanj naselijo še številne druge žuželke, ki so prisotne v okolju in jim bo hotel predstavljaj zaščito. Na vrtu ga moramo postaviti v bolj ”divji” del vrta, ki naj bo, če se da na južni strani vrta. Zaželeno je da je hotel zaščiten pred zunanjimi naravnimi vplivi.

Primer hotela za žuželke

Kako se lotiti izdelave hotela za čebel? Osnova je leseni okvir s streho. Osnovo nato razdelimo na več delov in vsakega napolnimo z različnimi materiali. Uporabimo lahko les, listje, storžke, trstike, slamo, seno. Na koncu napolnjen okvir zaščitimo z mrežo, ki jo pritrdimo z žebljički. Z mrežo zaščitimo domovanje žuželk pred kljuni ptic, vetru pa onemogočimo, da bi odpihnil drobnejši material.

Toliko za začetek, se beremo kmalu. Do takrat pa prijazen vrtnarski pozdrav.

Ekipa Flanca

PREVERITE PONUDBO SADIK ZA NOVO SEZONO!