test-visoka-greda

Visoka greda

Še ne dolgo nazaj je zelenjavni vrt skoraj, da pri vsaki vaški hiši predstavljal del hišnega vrta. V zadnjem obdobju pa so zelnjavne vrtove izpodrinile moderne zasaditve vrtov. Vse hitrejši tempo življenja je pripomogel k temu, da se ljudje vse večkrat raje odločamo za nakup zelenjave in sadja v trgovini. To nam predstavja enostavnejši in hitrejši način uporabe in priprave zelenjave doma. Kajti časa za pridelavo zelenjave, kaj šele kasnejšo predelavo za ozimnico nam enostavno zmanjka. 

Inovativen, drugačen, zabaven zelenjavni vrt, si lahko danes ustvarimo skoraj povsod na terasi, balkonu, v loncu, ob hiši. Visoke grede so kot trend urbanega vrtnarstva,  pripomogle k temu, da se je vrtnarjenje vrtnilo na naše vrtove. Vendar to ni vrtnarjenje kot smo ga poznali nekoč. Visoke grede s svojimi oblikami, pisanostjo, funkcionalnostjo lahko predstavljajo nov edinstven element na našem vrtu. Uporabimo jih lahko za zasaditev začimb, trajnic, gojenje eksotične, nenavadne zelenjave. Predstavljajo vrt na katerem ne pridelamo ravno ozimnice, pridelamo pa svežo zelenjavo za sproti. 

Prednost visoke grede

Da imajo visoke grede prednosti, so ugotovili že številni vrtičkarji, ki so pred tem zelenjavo vzgajali zgolj na zelenjavnih vrtovih. Prednost visoke grede je ta, da jo lahko postavimo tudi na mesto, kjer zemlja ni dovolj kakovostna za vrtnarjenje. Ljudje so jih vzljubili tudi zato, ker lahko delo opravimo stoje brez napornega prepogibanja in čepenja, saj lahko višino grede prilagodimo našim potrebam. Pri izdelavi je potrebno upoštevati le to, da je širina grede taka, da z roko dosežemo sredino grede iz obeh smeri. Lično izdelane grede delujejo dekorativno in estetsko dopolnjujejo vrt in okolico.

Seveda je oblika ter mesto umestitve gred v vrtni prostor odločitev vaskega posameznika. Priporočljivo je, da so postavljene v smeri S-J, na mesto kjer je osvetlitev najboljša. Izdelamo jih lahko iz najrazličnejši materialov lesa, opeke, kovine,…  Izberemo tisto kar nam najbolj ustreza. Če se odločimo za izdelavo večje visoke grede ali več njih je najbolj da jih pripravimo že jeseni. Jesen je najprimernejši čas, kajti na vrtu imamo največ odpadne organske mase, ki jo lahko uporabimo pri izdelavi grede. In sicer moramo na dnu sprva narediti dobro dranažo plast. Njena višina zavisi od tega kako visoka je greda. Čez veje damo travno ruš ali pokošeno travo, nato mešano vlažno listje, sledi plast zemlje, plast grobega komposta, plast šote in na koncu še plast zemlje. Čez zimo se nam bo pripravljen material v gredi usedel. Tako bomo spomladi dodali le mankajočo zemljo in greda bo pripravljena za saditev.

Zakaj je visoka greda še boljša od navadne? Organska snov, ki je v gredi se ob razkrajanju oddaja toploto, zato je spomladi zemlja hitreje segreta. To pomoeni, da lahko hitreje začnemo s sajenjem in saditvijo v gredo. V jesenskem času nam grede ni potrebno prekopavati. Poleg tega ob primerni zaščiti lažje preprečimo dostop škodljivcem, kot so voluharji in polži.

Možnosti v visokih gredah

Z visokimi gredami si na enostaven način, lahko obogatimo in polepšamo svoje bivanje. Že v uvodnih besedah pa smo dejali, da to lahko naredimo tudi z zasaditvami loncev, korit na terasi ali balkonu. Zakaj bi v korita in lonce na terasi sadili le cvetoče rastline, ki vam polepšajo ambijent bivanja, vendar od njih nimate nič uporabnega. Cvetoče rastline lahko kombinirate z zelišči, dišavnicami, začimbami, ki so poleg svoje okrasne note tudi uporabne. Za zasaditve lahko uporabite balkonsko zelenjavo, ki v kombinaciji z začimbami  vaši terasi ali balkonu, da izgled pravega vrta.Te zelenjavne sadike so izbrane sorte, ki so namenjene takšnemu načinu pridelave in vam bodo v loncu ali koritu oblikovale lepo kompaktno rastočo rastlino. Kar pa je najboljše je to, da te rastline lahko uporabite v svoji kuhinji. Lahko odtrgate svež paradižnik in ga pripravite v solati, pa zato niste potrebovali zelenjavnega vrta. S sodobnimi tehnologijami, nam strokovnjaki omogočajo, da na terasi v loncu ali koritu lahko gojimo tudi jagodičevje. Kaj je boljšega kot sveže odtrgan plod maline, ki ga lahko daste svojemu otroku.

Ne oklevajte izdelajte si svojo

Zato bodite drzni in v svoje balkonske zasaditve umestite balkonsko zelenjavo in sadje. Nekaj idej in novosti najdete tudi na naši vrtnariji. Še enostavneje pa bo, če prebrskate po naši spletni trgovini in si kaj zanimivega naročite kar iz domačega naslonjača, naslednji dan pa že sadite v svoja korita ali visoke grede. Preizkusite ne bo vam žal.

Sadike za visoko gredo dobite v naši trgovini