Pelin pravi

2,60za 1 kos

  • Artemisia absinthium
  • trajnica
  • srebrnkasto zeleni listi
  • ščiti pred piki žuželk
  • posušeni listi uporabni pri odganjanju moljev z omar
  • uporabna eterična olja za šampone in parfume
  • škropivo iz pelina deluje proti listnim ušem, gosenicam, mravljam

Pakirano po 1 sadika!

Availability: Na zalogi

Šifra: ZE-069 Kategorija: Oznake: , , ,

RASTLINA ZA DARILO OB PREVZEMU NA VRTNARIJI ALI NAKUPU NA VRTNARIJI NAD 50 €


Pravi pelin je trajnica, ki se v vrtovih pogosto pojavlja kot nezaželena rastlina oziroma plevel. Oblikuje srebrnkasto zelene, pahljačaste liste, ki so posuti z drobnimi žlezami, ki oddajajo močan vonj. V zgornjem delu rastline, listi niso nazobčani in nimajo peclja. Cvetovi so v majhnih povešenih koških.

Najbolje pa uspeva na dobro odcednih in revnih tleh. Za rast potrebuje sončno ali polsenčno lego, sicer pa rastlina zelo dobro prenaša vročino. Pravi pelin gojimo na gredah, ob drevesih in grmovnicah in kot nizko živo mejo. Pogosto ga sadimo v sadovnjak, ker odganja različne škodljivce.  Škropivo iz pelina deluje proti večini vrst listnih uši, rji na ribezovih grmih, pršicah na robidnicah, proti večini gosenic in proti mravljam.

Če svežo rastlino podrgnemo po koži, nas ščiti pred piki žuželk. Posušene liste lahko uporabimo za odganjanje moljev v omarah.
Iz stebel lahko pridobimo rumeno barvilo. Iz mladih listov in poganjkov lahko izdelujemo različne pripravke, ki se uporabljajo za spodbujanje teka, pri slabi prebavi, za zdravljenje bolezni prebavnega trakta in za lajšanje menstrualnih težav. Pravi pelin se uporablja tudi za pomoč pri zdravljenju ran, mozoljavosti in kožnih razjed. Eterična olja se uporabljajo za izdelavo parfumov in šamponov za lase.

Koliko letne

trajnice

Pakiranje

lonček p10

Skupina

zdravilne rastline

Vrsta

pelin

Morda vam bo prav tako všeč…