Monarda

2,60za 1 kos

  • Monarda didyma
  • zlata melisa
  • okus listov spominja na okus melise
  • zdravilna rastlina
  • okrasna rastlina

Pakirano po 1 sadika!

Availability: Na zalogi

Šifra: ZE-063 Kategorija: Oznake: , , ,

RASTLINA ZA DARILO OB PREVZEMU NA VRTNARIJI ALI NAKUPU NA VRTNARIJI NAD 50 €


Imenujejo jo tudi zlata melisa, kajti okus njenih listov in cvetov močno spominja na okus melise. Monarda je grmičasto rastoča trajnica. Po drugi strani pa je zelo podoben tudi okusu mete. Raste na običajnih vrtnih tleh na soncu in polsenci. Gojijo jo predvsem v okrasne namene. Cvetovi so nenavadni, škrlatno rdeči, z zaobljenim okroglim cvetom. Malokdo ve, da je uporabna tudi kot zdravilna rastlina.

Dobro raste na vlažnih, rodovitnih in dobro odcednih tleh na sončni ali polsenčni legi. Sadimo jo v zelenjavni vrt, na mešane grede cvetočih trajnic ali samostojne grede, v posode, zeliščni vrt in skalnjak.

Poleti nabiramo cvetove in liste, ki jih posušimo, shranimo v zaprtih kozarcih in uporabimo za okusen in dišeč čaj. Slednji se bo izkazal pri želodčnih težavah, napenjanju, črvičenju, slabi prebavi in trebušnih krčih. Priporočljivo ga je uživati tudi v primeru menstrualnih bolečin in neredni menstruaciji, slabosti, nespečnosti, glavobolu, depresiji, melanholiji in tesnobnosti. Pravijo, da dviguje razpoloženje in poskrbi za evforične občutke.

Grgranje monardinega čaja je učinkovito pri vnetju grla in vnetju dlesni. Monarda se odlično obnese tudi v kopeli za utrujene noge in pri slabi prekrvitvi. Če žvečimo liste monarde, nas bo minila neješčnost.

Koliko letne

trajnice

Pakiranje

lonček p10

Skupina

zdravilne rastline

Vrsta

ostala zelišča

Morda vam bo prav tako všeč…