Perovskija ali ruski žajbelj

2,60za 1 kos

  • Perovskia atriplicifolia
  • nezahtevna trajnica
  • primerna za sončna mesta
  • neobčutljiva na hude zime
  • uporablja se tudi v kulinariki
  • Zaradi hitre rasti in tolerance na vse vrste pogojev je ena od rastlin, ki jo priporočajo za fitoremediacije – za odstranjevanje strupenih snovi iz onesnaženih tal.

Availability: Na zalogi

Šifra: TR-234 Kategoriji: , Oznake: , ,

RASTLINA ZA DARILO OB PREVZEMU NA VRTNARIJI ALI NAKUPU NA VRTNARIJI NAD 50 €


Perovskia atriplicifolia je do 1,2m visoka pokončna in razvejana trajnica, ki spominja na grmovnico, s svojimi sivo-zelenimi poganjki in nasprotno razvrščenimi listi ter lila modrimi klasastimi socvetji spominja na sivko. Perovskija je nezahtevna trajnica, ki dobro uspeva na različnih vrstah tal. Rada ima sončna mesta, na senčnih lokacijah se dolgi poganjki radi poležejo.

Je neobčutljiva za hude zime in pozebe. Globoke in dobro razvejane korenine ji omogočajo preživeti tudi zelo sušna in vroča poletja.  Gojimo jo lahko samostojno, v skupinah, v gredah ali loncih, najlepše pa pride do izraza v mešanih zasaditvah trajnic in trav. Ker tolerira slan veter, dobro prenaša bližino morja, je primerna tudi za obalne zasaditve.

Perovskijo so tradicionalno uporabljani kot zdravilno rastlino, danes se njeni užitni cvetovi pogosto uporabljajo v kulinariki. Posajena v vrtu privlači čebele, ptice in metulje, z njo delamo poleti modre in pozimi srebrne poudarke v barvnih kombinacijah. Zaradi hitre rasti in tolerance na vse vrste pogojev je ena od rastlin, ki jo priporočajo za fitoremediacije – za odstranjevanje strupenih snovi iz onesnaženih tal.

Barva cvetov

modra

Višina rasti

srednje visoka

Morda vam bo prav tako všeč…